Bestaande bouw of nieuwbouw?

Foto van nieuwbouwappartementen aan de Handelskade Nijmegen met op de achtergrond de spoorbrug
21 november 2024

Als makelaarskantoor krijgen we vaak de vraag: Wat is nu eigenlijk beter, bestaande bouw of nieuwbouw? Het eerlijke antwoord is dat het helemaal afhangt van jouw wensen en situatie. In deze blog nemen we de belangrijkste verschillen met je door. 

Karakter en sfeer
Bestaande woningen hebben vaak een ondefinieerbaar karakter waar veel mensen naar op zoek zijn: hoge plafonds, authentieke details en een volgroeide tuin. Iets wat je niet zomaar vindt bij een nieuwbouwwoning. Aan de andere kant biedt nieuwbouw een frisse start: alles is modern, strak en gebouwd volgens de laatste trends en bouwregels.

Energiezuinigheid
Bij nieuwbouw heb je het voordeel dat alle woningen worden gebouwd volgens de laatste isolatienormen. Vaak zijn de woningen al voorzien van een warmtepomp of zonnepanelen. Niet alle bestaande woningen zijn even goed geïsoleerd en je zult wellicht nog het een en ander aan verduurzaming moeten doen. Dit geeft je echter wel de mogelijkheid om dit in je eigen tempo te doen.

Kosten en onderhoud
Vaak is een nieuwbouwwoning in eerste instantie duurder dan bestaan bouw, maar je bespaart wel kosten op:
* Onderhoudskosten (alles is nieuw)
* Energiekosten (betere isolatie)
* Verbouwingskosten (alles is al modern)
* De kosten voor de woningoverdracht (bij nieuwbouw koop je vrij op naam (v.o.n.), dat wil zeggen dat de verkoper de overdracht voor zijn rekening neemt).
Bij bestaande bouw moet je wellicht rekening houden met het volgende:
* Mogelijk hogere energiekosten
* Onderhoudskosten op kortere termijn
* Eventuele renovatiekosten

Locatie 
Bestaande woningen staan vaak op gewilde locaties: in het centrum of in wijken met veel voorzieningen. Je hebt een goed beeld van waar de woning staat, wat er te doen is en wat voor een soort mensen er wonen. Bij nieuwbouw is dat allemaal wat meer onzeker. Nieuwbouwprojecten worden meestal gebouwd aan de rand van steden. Het duurt even voordat zo’n wijk vorm krijgt, bomen moeten groeien, voorzieningen zijn nog niet altijd in de buurt en even binnen gluren bij de buren zit er ook nog niet in.

Timing en zekerheid
Bij bestaande bouw kun je vaak sneller je nieuwe woning betreden. Zodra de koop rond is en de oplevering daar is kun je erin. Bij nieuwbouw dien je rekening te houden met een langere periode voordat je je nieuwe woning in kan.

Naar wens 
Een groot voordeel van nieuwbouw is dat je vaak nog kunt meebeslissen over de indeling en afwerking van de woning (houdt wel rekening met meerwerkkosten). Bij bestaande bouw zit je vast aan een bepaalde constructie, al biedt dit weer mogelijkheden om geleidelijk je eigen stempel op het huis te drukken.

Papier versus realiteit 
Misschien wel het allergrootste verschil is dat je nieuwbouw (meestal) van tekeningen koopt. Gelukkig kunnen wij je uitnodigen in het LIV Woonbelevingscentrum, waar je echt een goed beeld krijgt van een nieuwbouwwoning in een van de inspiratiewoningen. Dan nog is het natuurlijk anders dan bij een bestaande bouw woning: what you see is what you get.

Conclusie 
Er is geen universeel ‘beste’ keuze. Het hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt:
* Zoek je karaktervolle details en in een bestaande wijk? Vind je het niet erg om je woning wellicht wat te verbouwen en verduurzamen en heb je hier budget voor? Dan past wellicht een bestaande woning het beste bij je.
* Wil je een energiezuinige woning, geen zorgen over onderhoud op korte termijn en meebeslissen in de afbouwopties? Dan is nieuwbouw mogelijk een betere keuze.

Ons advies: laat je goed informeren en bezoek verschillende typen woningen. Alleen dan krijg je een goed beeld van wat het beste bij jouw wensen en situatie past.
Uiteraard zijn wij er om jou te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Maak vrijblijvend een afspraak voor een Woonadvies.