Check, check, dubbelcheck: WOZ

Bij alle jaarlijks terugkerende fenomenen hoort de WOZ-beschikking die gemeentes in januari en februari versturen. Vooral dit jaar is het zaak om de aanslag goed te checken: de huizenprijzen zijn flink gestegen en daarmee de WOZ-bedragen.

Verkoopcijfer

De hoogte van de WOZ-beschikking is gekoppeld aan de waarde van je huis op 1 januari van het voorgaande jaar. Die waarde wordt door de gemeente bepaald op basis van verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen en de kenmerken van je woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte.

Website

Zo’n vergelijking maken kun je tegenwoordig ook heel eenvoudig zelf. Controleren of de gemeente het bij het juiste eind heeft, is gemakkelijk: breng een bezoekje aan www.wozwaardeloket.nl, een website van de Rijksoverheid. Vul hier je adres in, klik huizen in de omgeving aan en check of de
informatie een beetje matcht met wat er op je beschikking staat.

Mank

Een moeite die de moeite zeker waard kan zijn. Kijk je op wozwaardeloket.nl, dan merk je dat zo’n vergelijking makkelijk mank kan gaan: ‘gelijksoortige woningen in de omgeving’, die je gemeente als uitgangspunt gebruikt, zijn tenslotte niet altijd ‘gelijkwaardig’. Geen enkel huis is exact hetzelfde.

Hoge kant

Weet je wat je moet weten en heb je het idee dat jouw beschikking aan de hoge kant is of is vastgesteld op mogelijk foutieve ‘vergelijkingshuizen’, dan kun je de gegevens van de website omtoveren tot een pdf om deze mee te sturen met een eventueel bezwaarschrift. Hoe je in jouw gemeente bezwaar maakt tegen de opgelegde WOZ-beschikking lees je in de meegestuurde papieren.

Rente-opslag

Bezwaar maken bij een te hoge WOZ-waarde is overigens voor nog meer zaken van belang. Zo wordt deze gebruikt om de waarde van een huis te bepalen als onderpand voor een lening, maar ook voor een aanpassing op de rente-opslag: die kan in sommige gevallen door je hypotheekverstrekker worden verhoogd of verlaagd, al naar gelang de verhouding tussen WOZ en hypotheeksom. Tot slot: de WOZ-website is openbaar. Potentiële kopers kunnen de waarde van je woning opzoeken en dan wil je – onderhandelingstechnisch – niet dat WOZ en vraagprijs ver uit elkaar liggen. Met andere woorden: check, check en dubbelcheck je WOZ-beschikking.

12 februari 2019