Een bodemwarmtepomp of een luchtwarmtepomp in een nieuwbouwwoning
De huidige nieuwbouwwoningen in Nederland hebben geen gasaanluiting meer, ze worden namelijk niet meer aangesloten op het gasnet. Er zijn hiervoor een aantal alternatieven. De twee meest gebruikte zijn een bodemwarmtepomp en een luchtwarmtepomp. Dit is een comfortabel en duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van de woning. Maar hoe werken deze alternatieven nou eigenlijk?
Hoe werkt een bodemwarmtepomp?
Een warmtepomp vervangt de cv-ketel en werkt volledig op elektriciteit. Deze pomp onttrekt warmte in de winter en koude in de zomer uit de aarde onder de woning via gesloten bodemlussen. De bodemlussen gaan soms tot wel 200 meter diep de grond in. De temperatuur van de onttrokken warmte is nog niet hoog genoeg om je woning mee te kunnen verwarmen. De warmtepomp brengt de temperatuur verder omhoog, een warmtewisselaar geeft de warmte uiteindelijk af aan de vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping. In de winter wordt kou opgeslagen in de grond en in de zomer warmte. Een extra voordeel van dit systeem is dan ook dat je je woning kunt koelen in de zomer. Bovendien sla je de warmte ook weer op voor gebruik in de winter.
Hoe werkt een luchtwarmtepomp?
Een luchtwarmtepomp haalt via een buitenunit warmte uit de lucht. Deze ziet er uit als een soort airco-installatie. In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht gewonnen en overgedragen aan het koudemiddel. Het binnendeel haalt vervolgens warmte uit het koudemiddel en geeft dit direct af aan de binnenlucht. Met deze warme lucht wordt de ruimte vervolgens verwarmd. De ruimtes worden niet verwarmd via radiatoren, maar bijvoorbeeld via plafond- en wandunits.