Koopappartement altijd inclusief verenigingsleven

Wie een huis bezit, is zelf verantwoordelijk voor onderhoud en renovatie. Ga je echter voor een appartement, dan is dit deels onmogelijk. Vandaar dat er bij de koop een stukje verenigingsleven komt kijken: de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Een VvE? Wie nog nooit in een appartement heeft gewoond, die kent het begrip waarschijnlijk niet. Maar ben je van plan om voor deze woonvorm te gaan, dan is het goed om je in deze materie te verdiepen. De vereniging zorgt namelijk voor gemeenschappelijke zaken, zoals onderhoud en renovatie van het gebouw. De binnenkant van de woning zelf komt meestal voor eigen rekening. De feitelijke taken kunnen per VvE verschillen. Niet elk complex heeft immers een lift die onderhoud nodig heeft, om maar een voorbeeld te geven.

Buitenboel

Maar het gaat veel verder. Zo kan een bewoner kan niet zomaar een afwijkende voordeur plaatsen of de buitenboel in een contrasterende kleur schilderen. En mocht het dak lekken, dan is dat een probleem van iedereen, ook al woon  je op de eerste verdieping en blijft bij jou alles lekker droog. Samen wonen betekent samen lasten dragen.

Omdat dit niet altijd even vanzelfsprekend is, is een VvE een wettelijke verplichting. Elke bewoner is daarom mede-eigenaar van het gebouw en dus verantwoordelijk voor het onderhoud en de renovatie ervan. Een goed functionerende VvE beschikt daarom over geld, opgebracht via contributie, om (groot) onderhoud te kunnen uitvoeren. Er bestaan ook ‘slapende’ VvE’s, verenigingen die geen vergaderingen houden en geen contributie vragen. Dat levert problemen op wanneer de nood aan de man is. Sinds een paar jaar is het daarom verplicht om collectief bij te dragen aan een goed functionerende vereniging.

Advies inwinnen

Omdat dit nog niet overal is doorgedrongen, is het van belang om nog voor de aankoop van een appartement goed te informeren naar de activiteiten van de bijbehorende VvE. Heeft deze een gevulde bankrekening? Wordt er vergaderd? Betaalt iedereen zijn contributie? Welke rechten en plichten staan er in de statuten? In welke conditie verkeert het gebouw? Voorkom verrassingen en neem deze vragen mee wanneer je geïnteresseerd bent in een appartement. En bij twijfel: kom gerust bij ons langs voor vakkundig advies.

28 mei 2019