Nederlandse hypotheeklasten op laagste punt in bijna 25 jaar

afbeelding van twee medewerkers die van een soort wenteltrap aflopen
26 september 2024

Het percentage van de totale hypotheekschuld ten opzichte van het bruto binnenlands product is gedaald tot het laagste niveau in meer dan twintig jaar. Dit komt doordat de Nederlandse economie sneller groeit dan de hypotheekschuld. Deze daling in hypotheeklasten begon ongeveer tien jaar geleden.

Ondertussen blijft de gezamenlijke hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens stijgen, mede door de oplevende huizenmarkt. Volgens het CBS hadden huishoudens aan het einde van het tweede kwartaal €871 miljard aan woninghypotheken

Stijgende hypotheekschuld
In de afgelopen decennia is de totale hypotheekschuld van huishoudens vrijwel elk jaar gestegen. Alleen tijdens de eurocrisis bleef de schuld stabiel. Na een terugval in 2013 herstelde de woningmarkt zich, wat ertoe leidde dat de hypotheekschuld van huishoudens weer begon te stijgen.

Dalende schuldratio
Tot aan de uitbraak van de eurocrisis in 2009 nam de hypotheekschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) aanzienlijk toe. Begin 2010 bereikte deze schuld 107% van het bbp. Vervolgens groeide de economie sneller dan de hypotheekschuld, waardoor de schuldquote weer afnam.

Nederland: Land van schulden
In vergelijking met andere Europese landen hebben Nederlandse huishoudens relatief hoge schulden, grotendeels bestaande uit hypotheken. Volgens Eurostat bedroegen de schulden van Nederlandse huishoudens vorig jaar 95% van het bbp. Ook in Scandinavische landen is deze verhouding hoog.

Heb jij vagen over jouw financiële situatie? Neem gerust contact op met onze collega’s van LIV Hypotheken & Verzekeringen

 

Bronnen: Financieel Dagblad & CBS