Ontbindende voorwaarden: voorkom financiële pijn
Wie in de markt is voor een nieuwe woning doet er verstandig aan om zich vooraf te verdiepen in het koopcontract om financiële pijn achteraf te voorkomen. Bijvoorbeeld om vast te stellen of er ontbindende voorwaarden nodig zijn.
Ontsnapping
Bij de aankoop van een woning kun je ontsnappingsclausules in het (voorlopig) koopcontract laten opnemen. Of de verkopende partij daar aan mee wil werken, is natuurlijk de vraag. Als de kopers zich opdringen, dan zal er vanuit de verkoper weinig animo zijn voor ontbindende voorwaarden.
Tien procent
Neem bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering. Mocht jouw geldverstrekker niet thuis geven, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je wel wordt gehouden aan de boeteclausule uit het koopcontract: tien procent van de verkoopprijs. Bingo. En let op: een voorlopig koopcontract geeft hooguit drie dagen bedenktijd, daarna begint de meter te lopen.
IJs
Wil de verkoper niet meewerken met deze clausule, vraag jezelf dan goed af of je het risico wilt nemen. Overleg met je financieel adviseur en doe dit vooral vooraf, zodat je goed beslagen ten ijs komt en precies weet wat je mogelijkheden zijn. Des te sneller kun je toeslaan.
No-risk
Andere ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld het voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), het voorbehoud van een bouwkundige keuring waarbij je van te voren afspreekt wat de maximale kostengrens voor werkzaamheden mag zijn of de no-risk clausule, waarin je afspreekt de koop pas definitief te maken wanneer je jouw eigen huis hebt verkocht.
Toonbank
Met name deze laatste is er een voor een marktsituatie waarin weinig gebeurt. Allesbehalve voor de actuele situatie waarin huizen als warme broodjes over de toonbank lijken te gaan. Maar net zoals bij alle overige ontbindende voorwaarden is het verstandig om te weten waar je staat en wat je wilt en kunt. Laat je daarom altijd door een financieel expert voorlichten met betrekking tot je eigen financiële situatie om boetes en problemen te voorkomen.