VVE’s hebben weinig animo om te vergroenen
Appartementbezitters hebben meestal te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze is over het algemeen verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van het gebouw, minus de binnenkant van de eigen woning. Maar hoe zit het met verduurzaming?
VvE-taken
De vereniging zorgt voor de gemeenschappelijke ruimtes en het buitenwerk. Schilderwerk, deuren, ramen, onderhoud en renovatie, het zijn zomaar wat taken van een VvE. Natuurlijk zitten hier grote verschillen in per VvE, want niet elk gebouw beschikt immers over een lift die onderhoud nodig heeft.
Wettelijke verplichting
Die VvE moet, om alle zaken te kunnen bekostigen, beschikken over een potje geld. Dat wordt opgehoest door alle bewoners van het complex. En omdat het doneren niet altijd even gemakkelijk gaat is, is bijdragen aan een VvE sinds kort een wettelijke verplichting.
Verduurzaming?
Maar doet die VvE dan ook wat jij als bewoner wilt. De normale onderhouds- en renovatiewerken zullen inderdaad worden uitgevoerd. Maar hoe zit het met verduurzaming? Dat blijkt aardig tegen te vallen. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is het animo onder VvE’s om te vergroenen erg laag. Uit onderzoek van de VEH, uitgevoerd onder meer dan duizend appartementseigenaren, blijkt dat maar vier procent van de VvE’s op dit moment daadwerkelijk bezig is om het complex energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij te maken. Ongeveer een derde oriënteert zich hierop.
Roet
Dit terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat zestig procent van de bewoners van appartementen van na 1960 die verduurzaming wel degelijk belangrijk vindt. Onduidelijk overheidsbeleid, grote investeringen en complexe financiering en besluitvorming zijn de belangrijkste roet-in-het-eten-gooiers. Volgens de VEH heeft een verduurzamingoperatie alleen kans van slagen als de investeringskosten niet hoger uitvallen dan de uiteindelijke besparing op de energierekening. De VEH pleit daarom voor duidelijker overheidsbeleid en meer kennis voor VvE’s om het tij kunnen keren.