NVM-rapport: ruimtegebrek en netcongestie remmen Nederlands bedrijfsleven

28 juni 2024

Het Nederlandse bedrijfsleven staat voor grote uitdagingen door ruimtegebrek en netcongestie, zo blijkt uit een recent rapport van de NVM. Hier zijn de belangrijkste punten uit het rapport:

Ruimtegebrek
Het vinden van geschikte locaties voor uitbreiding en nieuwbouw is voor veel bedrijven een steeds groter probleem. Dit beperkt niet alleen de groei van bestaande ondernemingen, maar maakt het ook moeilijker voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen.

Netcongestie
De capaciteit van het elektriciteitsnet is op veel plaatsen onvoldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit leidt tot vertragingen en beperkingen bij de aansluiting van nieuwe bedrijven en uitbreidingen van bestaande ondernemingen.

Economische Belemmeringen
De combinatie van ruimtegebrek en netcongestie vormt een serieuze belemmering voor de economische groei. Bedrijven kunnen hierdoor minder snel inspelen op marktkansen en innovaties worden geremd.

Oproep tot Actie
De NVM roept op tot snelle en effectieve maatregelen om deze knelpunten aan te pakken. Zonder ingrijpen dreigt Nederland een aantrekkelijke vestigingslocatie te verliezen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid en het investeringsklimaat.

Impact op Economische Ontwikkeling
Het oplossen van deze problemen is cruciaal voor de ondersteuning van de economische ontwikkeling van Nederland. De NVM benadrukt dat samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en netbeheerders noodzakelijk is om tot duurzame oplossingen te komen.

Voor het volledige rapport en meer details, bezoek de website van de NVM.