September update

afbeelding van drie medewerkers van Hans Janssen Zakelijk die overleggen in een lege bedrijfsruimte
17 september 2024

In deze september update brengen we je graag op de hoogte van een aantal actuele zaken. 

  • Toegenomen transacties door investeerders op de woningmarkt
    In het tweede kwartaal van 2024 hebben vastgoedinvesteerders meer woningen gekocht en verkocht dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De reden van deze stijging komt vooral door een groter aantal verkopen, hoewel ook het aantal aankopen is gestegen.
    Op 1 juli 2024 bezaten investeerders 9,31% van de woningmarkt, wat neerkomt op 767.000 woningen. Dit percentage is iets lager dan op 1 juli 2023, toen het 9,33% bedroeg. Het aandeel van grote zakelijke investeerders is gegroeid, terwijl het aandeel van particuliere investeerders is afgenomen.
    Bron: kadaster.nl 
  • Prinsjesdag
    Vandaag is het Prinsjesdag, de dag waarop de overheid de belastingplannen voor 2025 presenteert. Voor de vastgoedsector staan er enkele cruciale punten op de agenda. Onder andere de beperking van de renteaftrek voor vastgoedlichamen (earningsstrippingsregeling) en de overdrachtsbelasting worden besproken. Brancheverenigingen IVBN en Neprom hebben al een lobby gestart voor de verlaging van de overdrachtsbelasting.
    Bron: Financieel Dagblad 
  • Vertrouwen van vastgoedondernemers neemt toe
    Uit de Conjunctuur Enquête (COEN) van het CBS blijkt dat het vertrouwen van vastgoedondernemers aan het stijgen is. In juli van dit jaar werd na een lange periode van negativiteit het ‘nulpunt’ weer bereikt. Een belangrijke drijfveer achter dit toegenomen vertrouwen is de stabiliserende rente. De onderstaande grafiek toont het langjarige verloop van het vertrouwen in de markt door vastgoedondernemers.
    Bron: CBS 
  • Prijsstijgingen op de koopwoningenmarkt
    ING Research heeft het basisscenario voor de stijging van huizenprijzen naar boven bijgesteld en verwacht een prijsstijging tussen de 7% en 9% in 2024. De verwachting is dat in 2025 er een stijging zal zijn van ongeveer 4%. Factoren zoals hogere lonen, lagere rentes, verbeterd sentiment en aanhoudende krapte dragen bij aan deze verdere prijsstijgingen. De afgelopen maanden zijn de prijzen van koopwoningen aanzienlijk gestegen. Volgens de meest recente cijfers van het CBS was de prijsverandering in mei dit jaar, vergeleken met de maand ervoor, +0,8% (seizoen gecorrigeerd). Deze stijging volgt op eerdere maandelijkse stijgingen van ongeveer 0,9% in de zes maanden daarvoor.
    Bronnen: ING Research en CBS